Budgetstroom - Nieuws

Na de spaaroorlog komt nu dan de energieoorlog

Nu de hoge spaarrentes op hun retour zijn, willen consumenten financieel voordeel halen met het overstappen van de ene energieleverancier naar de andere. Alleen ten tijde van de rel om topsalarissen in 2005 lag het aantal overstappers kortstondig even hoog. Die conclusie trekt althans Budgetstroom, eigenaar van de vergelijkingssites. Alle energiewebsites worden meer dan ooit gebruikt om mee over te stappen, sinds de tarieven van energie per 1 januari flink omhooggingen. Inmiddels zijn er enkele duizenden overgestapt, nu al een stijging van ruim 50% ten opzichte van januari vorig jaar.

 

Volgens Budgetstroom is een voor de hand liggende verklaring de kredietcrisis, die mensen zuiniger maakt, en hen kritischer naar hun bestedingen doet kijken. Ook is het zo dat de stijging van de energietarieven, per 1 januari gemiddeld met ruim e100, mensen nog eens gewezen hebben op deze kostenpost. Budgetstroom: „Veel consumenten begrijpen deze prijsstijging niet. Zij redeneren: „Waarom heb ik een flink deel van mijn voorschot van afgelopen jaar teruggekregen (ik betaalde dus teveel), lees ik dat de olieprijs daalt, (en merk ik dat ook aan de benzinepomp), maar moet ik toch weer meer betalen?” Omdat ze ontevreden hierover zijn, denk ik, gaan ze op zoek naar een andere leverancier.”

Easy Switch 

De prijsverschillen tussen energieleveranciers lopen inmiddels steeds verder uiteen. Zaten de grote drie aanvankelijk nog met hun prijzen aan elkaar geklit, tegenwoordig ontlopen Essent en Nuon elkaar bijna e80 op het meest voorkomende, 1 jaars variabele tarief, voor een gemiddeld huishouden. Eneco zit daar nog tussen. Ter verduidelijking: iedereen die nog nooit is overgestapt, heeft een 1 jaars variabel tarief. Ook zijn er talloze prijsvechters op de markt actief, en zijn er flinke eenmalige kortingen te verdienen voor een consument wanneer hij overstapt via een exclusieve aanbieding op een vergelijkingssite. Zo zijn er talloze acties waarbij een consument minder dan e1000 per jaar kwijt is, een besparing van e400 ten opzichte van het gemiddelde 1 jaars variabele tarief. „Vorig jaar was dat potentiële voordeel hooguit e150, en daarvoor kwamen mensen minder snel hun stoel uit,” aldus Woldring.

Heisa

Negatieve media-aandacht kan er bovendien voor zorgen dat mensen een leverancier verlaten. Zo vielen de fusieplannen van Essent en het Duitse RWE niet bij iedereen in goede aarde, evenals het bericht in deze krant over de afsluiting door Nuon van 13 Almeerse gezinnen met een betalingsachterstand op de koudste dag van het jaar. Alleen in april 2005, toen er veel heisa ontstond over de topsalarissen van bestuurders van energiebedrijven, was er een zelfde grote schare overstappers.

Stroom wordt strøm

Zweedse overname Nuon niet gunstig voor Nederlandse klanten

De klanten van Nuon schieten niets op met de overname vanNuon door het ZweedseVattenfall.Gisteren kondigden debesturen van de twee energiebedrijven aan dat er voor 8,5 miljard euro overeenkomst was bereikt over een bundeling vankrachten. Volgens hoogleraar Hans Schenk van de Universiteit Utrecht, hij deed onderzoek naarovernames op de Amerikaanse en Britse energiemarkt, wordt stroom niet goedkoper. “We hebben enige jaren geleden deze vraag onderzocht en de drie grootste energiebedrijven in Nederland, Nuon, Essent, en Eneco kunnen als ze zelfstandig blijven het snelst en goedkoopst energie leveren.” Een overname zou volgens Schenk wel eens slecht uit kunnen pakken voor de klanten van Nuon. “Grote bedrijven hebben dan wel veel macht op de inkoopmarkt, maar ze worden ook minder transparant en
moeilijker bestuurbaar. Uit het onderzoek naar fusies op de Britse en Amerikaanse markt blijkt dat deze grote bedrijven een achteruitgang noteren in de productiviteit. De energierekening zal voor de klanten dus omhoog gaan.” De Nederlandse bedrijven zijn volgens Schenk nu nog efficiënt omdat ze lange tijd in handen van de overheid zijn geweest. De aandeelhouders moeten nog beslissen over de overname. Zij moeten hun aandelen aan Vattenfall verkopen. De provincie Noord- Holland, voor 9,2 procent eigenaar, wil in principe niet verkopen omdat “de provincie publieke invloed in de energiesector nodig vindt zodat de overheid op die manier invloed kan uitoefenen op de stroomprijzen, de productie van duurzame energie en de leveringszekerheid.” De provincie Gelderland, die 44,7 procent van de aandelen bezit reageerde positiever. Gedeputeerde Harry Keereweer: “Provinciale Staten hechten vooral aan voorzieningszekerheid en duurzaamheid.
Vattenfall is een betrouwbare partner die aan deze criteria voldoet.” De provincie beslist in juni of de aandelen, ter waarde van 4,4 miljard, verkocht worden.

Energiebedrijven blijven goochelen met tarieven

De energierekening is deze maand weer fors omhoog gegaan. Daar is juist nu snel wat aan te doen. De wereld van energietarieven en aanbiedingen is een doolhof. Dankzij een toename van leveranciers, die strooien met verschillende aanbiedingen en contractvormen is het lang niet gemakkelijk om in dat doolhof de juiste route te kiezen.

Maar juist nu is het wel nodig om eens kritisch te kijken naar je contract. Want ook al is de olieprijs als een plumpudding in elkaar gezakt, toch ging voor bijna iedereen met een contract met variabele tarieven de energienota en dan vooral vanwege de sterk gestegen gasprijs deze maand opnieuw stevig omhoog.

Historisch hoge prijs

vasttarief, stroom, gas, energieVan dit historisch hoge prijspeil proberen sommige leveranciers te profiteren door een vast contract aan te bieden. Eneco bijvoorbeeld tracht consumenten te verleiden de (hoge) tarieven vast te zetten voor meerdere jaren, terwijl ze dondersgoed weten dat de energietarieven vanaf juli weer fors gaan dalen. De veel lagere olieprijs werkt namelijk altijd met een vertraging van een half jaar door in de gasprijzen (vanaf juli). Met die aanbieding ben je dus dief van je portemonnee.

Maar niet alle energiebedrijven werken als Eneco. De grap is dat op de dagelijkse markt voor energie de inkoopprijzen al flink gedaald zijn. Partijen als Nuon en Essent kopen daar nu al goedkoop energie in om die tegen een vast tarief aan te bieden, dat onder het variabele tarief ligt. Met andere woorden: wie kiest voor een vast contract bij een leverancier die nu scherp inkoopt, kan nu al profiteren van de lagere energieprijzen, in plaats van pas in juli.

Een vaste prijs is nu sowieso goedkoper dan een variabele prijs. Dus je maakt winst door over te stappen op vast. Dat is een unieke situatie, de markt staat op zijn kop. Vroeger betaalde je altijd een premie voor vast ten opzichte van variabel.’

De Kok raadt echter niet aan je tarief voor langer dan een jaar vast te zetten. ‘Je bent dan niet flexibel. En let op: de prijzen zijn nog altijd zo’n 20 procent hoger dan eind 2007. Er moet nog meer van af.’ Zo bezien heeft het kiezen van een contract iets van beleggen. Want als de koersen dalen, blijft het altijd de vraag: wanneer instappen?

Plat gebeld

Opvallend is dat kleine en grote leveranciers (Nuon, Essent en Eneco) verschillend omgaan met hun vaste contracten en dat de groten in het voordeel lijken te zijn. Veel kleintjes kunnen niet tegen een vast tarief gas aanbieden vanwege de grote financiële verplichtingen die daar tegenover staan, met als gevolg dat ze meestal een mix aanbieden van vast (stroom) en variabel (gas). ‘Het is complexe materie’, zegt De Kok. ‘We worden echt plat gebeld de laatste tijd. Dat zal ook wel door de recessie komen.

 

Copyright © Budgetstroom.nl - contact info@budgetstroom.nl